Valeriu Andriuță

Valeriu Andriuta - regizor, producător și actor român, a absolvit Facultatea de actorie la Institutul Teatral Shota Rustaveli din Tbilisi. Între anii 1994 - 1999 urmează cursurile de regie de teatru UNATC, unde se întâlnește cu Cristian Mungiu la care joacă în toate filmele lui de școală.

În 2002 cu filmul Occident regizat de Cristian Mungiu, ajunge pe covorul roșu de la Cannes, festival la care Valeriu revine destul de des: După Dealuri în 2012, A Gentle Creature 2017, Donbass 2018. Pe parcursul carierei de actor a fost invitat să joace la regizori cunoscuți pe plan internațional cum ar fi Pavel Lungin, Marian Crișan, Florin Șerban, Ercan Kesal sau Serghei Loznitsa. În 2019 Valeriu joacă în thrillerul norvegian de succes ,,Occupied’’,  în producția olandeză ,,The High Fliers’’ și în miniserialul produs de HBO - “Bani Negri (pentru zile albe)”, în regia lui Daniel Sandu.

Ca regizor, filmografia lui cuprinde patru scurtmetraje: Chers Amis, Salix Caprea, Cu Unul În Plus și Examenul.

Filmele sale au făcut parte din selecțiile unor cunoscute festivaluri de film precum TIFF, Anonimul, Love&Anarchy din Helsinki, Cottbus, Regensburg, Valencia, Rochester, Chers Amis a fost nominalizat pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Gopo 2017.