THE DEVIL’S EYE (1960)

THE DEVIL’S EYE (1960)

Trailer

Distribuție: JARL KULLE • BIBI ANDERSSON • AXEL DUBERG • NILS POPPE • GERTRUD FRIDH • STURE LAGERWALL • STIG JÄRREL

Imagine: GUNNAR FISCHER
Montaj: OSCAR ROSANDER
Sunet: STIG FLODIN
Muzică: ERIK NORDGREN
Costume: MAGO
Machiaj: BÖRJE LUNDH
Regie& scenariu: INGMAR BERGMAN
Producție: AB SVENSK FILMINDUSTRI

© 1960 AB SVENSK FILMINDUSTRI

Comedia fantastică sofisticată The Devil’s Eye/Ochiul Diavolului (Suedia, 1960)— ultimul film al lui Ingmar Bergman filmat de minunatul Gunnar Fischer— reprezintă o satiră a moralei micii burghezii. Diavolul (Stig Järrel) suferă de un ochi inflamat și îl informează Don Juan (Jarl Kulle) că poate fi vindecat prin obținerea castității unei tinere fete. Astfel, legendarul don Juan coboară din iad și începe să o seducă pe fata inocentă a pastrorului, Britt-Marie (Bibi Andersson). Dialogul lui Bergman este savuros, , ironia amintind de Molière, iar  muzica lui Domenico Scarlatti (susținută de cea de-a patra soție a lui Bergman, Käbi Laretei) valorizează bucuria infuzată de film.
Povestea a fost inspirată de piesa radiofonică daneză "Întoarcerea lui Don Juan" de Oluf Bang, Bergman fiind intrigat de succesul personajului. Proverbul irladez menționat de Bergman în film a fost creat chiar de el.
Filmul explorează multe teme familiare ale lui Bergman dar într-o manieră comică, plină de umor, care de multe ori nu este asociată cu stilul lui.
The Devil’s Eye/Ochiul Diavolului este o adevărată bijuterie pentru cinematografia lui Bergman. Jocul actoricesc de mare calibru și povestea originală conving cinefilul că este un film care nu poate fi ratat.