Indian Road Trip (Canada, 2019)

Indian Road Trip (Canada, 2019)

Comedie road movie - premieră absolută în România
Regie& scenariu: Allan W. Hopkins
Distribuție: Ajuawak Kapashesit, Paul C. Grenier, Dale Hunter, Miika Bryce Whiskeyjack, Evan Adams

Cei mai buni prieteni și veri, Hank Crow-Eyes și Cody Kidd, trebuie să amâne mult așteptata lor călătorie la celebra plajă Wreck Beach atunci când sunt forțați să o conducă în rezervație pe o bătrână arțăgoasă, Hetta Yellow-Fly, pentru ca ea ca să se poată împăca cu sora ei înstrăinată aflată pe moarte. În scurt timp, devine clar faptul că o forță supranaturală încearcă să-i oprească să o ducă pe Hetta la destinație.

Când A.W. Hopkins a lucrat pentru CTV, a călătorit în toată țara și a produs povești despre teme de actualitate ale polulației indigene din Canada. Chiar și atunci când se afla în cele mai îndepărtate zone ale Canadei, copiii aveau întotdeauna aceeași întrebare odată ce au aflat că Hopkins locuiește în Vancouver: „Ai fost vreodată la Wreck Beach?”

Gândindu-se la rădăcinile sale din rezervația N’Quatqua și la călătoriile sale prin Canada, artistul a decis să abordeze un gen de film pe care l-a admirat întotdeauna: filmul de călătorie și o temă foarte personală. A scris o comedie de 10 minute, Indian Road Trip, în care o pereche de băieți indigeni părăsesc rezervația pentru a pleca în excursia unei vieți. Destinatia? Wreck Beach, desigur.

“Tocmai îmi petrecusem aproximativ zece ani făcând producții care viazau teme sociale relevante pentru populația indigenă”, spune Hopkins, „Și am vrut să fac ceva care să arate o latură diferită a indigenilor, ceva care este plină de umor și surprinde oamenii într-un mod autentic.”

Scurtmetrajul său a fost selecționat la Ingenous Filmmaker Fellowship al Festivalului de Film de la Whistler în 2015, apoi  la Screenwriters Lab în 2016, unde Hopkins l-a extins într-un scenariu de lungmetraj. A obținut o subvenție de la Telus și a filmat filmul în Merritt în vara lui 2017. „90% din echipă și distribuție erau indigeni, iar localnicii au fost atât de amabili și generoși, ne -au primit cu brațele deschise.” își amintește Hopkins.

„Mulți oameni din industria de film a populației indigene știau despre film”, spune Hopkins. După ce a stat latent pentru o vreme, filmul Indian Road Trip a mai avut o șansă: Rețeaua de televiziune a popoarelor aborigene (APTN) l-a contactat Hopkins și pentru a-l ajuta la finanțarea filmului.

Indian Road Trip celebrează umorul și bucuria indigenilor. „Acest umor lipsește într-o mulțime de filme de ficțiune, în multe documentare, în multe reportaje despre indigeni”, spune Hopkins, „și este într-adevăr păcat”. Excentricitatea și comedia sunt speciale pentru publicul indigen al filmului. „M-am concentrat pe umorul pe care l-ar avea indigenii, nu neapărat pe oricine altcineva – nu încercam să vizez de un public numeros”, spune Hopkins. „Sper foarte mult ca indigenii să înțeleagă, să spună: „Hei, așa este”.

Filmul a obținut două premii – pentru cea mai bună coloană sonoră și pentru cel mai bun sunet la Premiile Leo Awards 2020.