Filmele de comedie se văd la Cinemaraton și la AMO LOUNGE

Data publicării: 18 oct 2023

Bucharest Best Comedy Film e un festival care te va lăsa în lacrimi... de la atâta râs. Între 20 și 30 octombrie, filmele de comedie din competiție se văd atât la TV, la Cinemaraton, cât și la AMO LOUNGE, hubul de filme și evenimente din inima Parcului Drumul Taberei.

De ce am ales să avem două canale de vizionare a filmelor? E simplu. Ca să le poată vedea cât mai mulți oameni. Când ne uităm pe programul filmelor din festival, primul lucru care iese în evidență este diversitatea acestora, pornind de la varietatea țărilor, la subiectele abordate și... la distribuție. Actorii nu sunt doar din cei cu care v-ați obișnuit pe micul și marele ecran, ci și copii, găini, văcuțe animate, căței cu personalitate și tot așa. Și toate filmele au un numitor comun, sunt producții noi, din anii 2022 și 2023. Simplu e atât de complicat.

Selecția din festival cuprinde filme în premieră în România și s-a concentrat pe filme vorbite în alte limbi decât engleză, cum ar fi germană, finlandeză, spaniolă, cehă, franceză. Organizatorii festivalului doresc să susțină educarea publicului iubitor de cinema pentru consumul de filme în alte limbi decât engleză.

Coco Ferme (2023, Canada), adus prin amabilitatea Ambasadei Canadei la București, îl are ca protagonist pe Max, un băiat de 12 ani care vrea să înceapă o afacere cu ouă bio, ajutat de vărul său și de o youtuberiță simpatică, A Stasi Comedy (2022, Germania) face haz de necazurile lui Ludger, fost agent Stasi, care după ani și ani își deschide dosarul întocmit de poliția secretă, doar ca să iasă la iveală alte secrete care îi complică viața din prezent, Toilet (2022, Italia) ne pune în fața unei situații neprevăzute: ce ai face dacă ai rămâne blocat în toaletă într-o zi foarte importantă din viața ta? Dacă și tu crezi că vârsta e doar nu număr, atunci comedia finlandeză 70 is just a number îți va arăta că viața se trăiește la fel de palpitant la orice vârstă, dacă ai spiritul tânăr. Medias Hermanas vine din Peru pentru a ne pune față în față cu aventurile a două surori vitrege forțate de împrejurări să petreacă o vacanță împreună pentru a moșteni averea tatălui. Deja îndrăgiul film românesc, Dragoste pe muchie de cuțit, este și el prezent în festival cu faimoasa bătălie pentru rețeta ursului de mămăligă și trofeul murăturii anului, iar franțuzescul Inocentul pune publicul față în față cu acținea unui film cu urmăriri și gansteri și situații comice savuroase.

În acest an, Bucharest Best Comedy Film Festival are onoarea să vă prezinte Focus Suedia, o secțiune oferită cu sprijinul Ambasadei Suediei la București și Electrolux România. Trei filme se pot vedea aici, clasicul Devil’s Eye în regia celebrului Ingmar Bergman, Solsidan, un evergreen mereu de succes al cinematografiei suedeze și cea mai simpatică animație recentă, Mamma Mu, care ne spune povestea unei văcuțe cu aspirații de artistă de muzical. Toate aceste comedii se văd la AMO Lounge în Parcul Drumul Taberei, pe un ecran led de 6x3 m, intrarea este liberă, iar filmele încep la ora 20:00, pe toată durata festivalului.

În juriul festivalului îi veți regăsi pe Irina Margareta Nistor, președintă, Gianina Corondan, Ioana Pavelescu, Adrian Păduraru și Andrei Zincă care vor fi răspunzători pentru alegerea marelui câștigător din data de 30 octombrie.

Selectarea unei animații în festival are legătură cu parteneriatul onorific cu Centenarul Gopo din acest an. Maeștri cinematografiei românești sunt prezenți în majoritatea activităților și evenimentelor de la Bucharest Best Comedy Film Festival, onorând astfel decenii de creativitate românească de excepție. Așadar, EXPO COMEDY se lansează în această sâmbătă de la 17:00 la Biblioteca Națională cu un regal de postere aniversare Ioan Popescu Gopo, alături de exponate ale regizoarei Elisabeta Bostan, ale maestrului Horațiu Mălăele, ale lui Ion Nedelcu sau ale caricaturistului de succes, Costel Pătrășcan. Evenimentul se va închide cu un extraordinar concert susținut de Alexandru Pertrovici și Oana Andra. Tot la Biblioteca Națională, regizorul filmului Toilet, Gabriele Pignota, va fi prezent pentru un masterclass pe tehnica filmului de comedie, joi, 26 octombrie, de la ora 16:00. În aceeași locație, pe 23, 24 și 27 octombrie, începând cu ora 17:30, organizăm concerte de muzică clasică susținute de tineri virtuozi care sunt celebri încă de la vârste mici.

Dacă veți deschide televizorul pe Prima Comedy pe durata festivalului, veți vedea peste 30 de emisini dedicate Bucharest Best Comedy Film Festival, create și prezentate de Enea Dabija, Directorul festivalului. Izabela Bostan, Nicoleta Petcu (Let It Go Acting Studio), Ion Nedelcu, Ștefana Mărmureau (ICR), Anca Moscu (Asociația Gopo), E.S. Therese Hyden, Medeea Marinescu, Alexandru Petrovici, Andrei Zincă sunt doar câțiva din invitații care ne-au făcut plăcerea și onoarea de a veni la emisiuni.

Nu în ultimul rând am creat seri cu EVENIMENTE speciale la hubul de filme, AMO Lounge, în Parcul Drumul Taberei. Artiști și trupe iubite de public vor anima unele seri din festival, iar la final se lasă cu petreceri extravagante. Îi veți asculta pe Sunt un frate tânăr, MXM și pe Ovidiu Niculescu.

Organizator: Bucharest Best Comedy Film

Parteneri: Ministerul Culturii, CNC, Cinemaraton, Prima Comedy, Ambasada Canadei, Ambasada Suediei, Institutul Cultural Goethe, Institutul Italian de Cultură, ITA Italian Trade Agency, EMPIRE Video Production, HOSPICE Casa Speranței, Institutul Cultural Român

Parteneri media: Prima TV, Magic FM, Radio România București, AaRC, CINEFAN, Zile și Nopți, Liternet, Cinemap, Zile și Nopți, Agerpress,

Sponsori: Aqua Carpatica, Electrolux, International Motors Group, Kya Motors, Zeren, BANTS ADVISORY, Panzani, Domeniile Sâmburești, Ballroom by Boamboo, La Mama

Cu sprijinul: AMO Lounge, Let It Go Acting Studio