Berliner/ The Campaign (România, 2020)

Berliner/ The Campaign (România, 2020)

Comedie politică
Regie: Marian Crișan
Scenariu: Marian Crișan și Gabriel Andronache
Distribuție: Ion Sapdaru, Ovidiu Crișan, Sorin Cociș, Maria Junghietu

Berliner este un film românesc din 2020 regizat de Marian Crișan. Este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, după Morgen, Rocker și Orizont. Scenariul este semnat de Marian Crișan și Gabriel Andronache, iar imaginea de Oleg Mutu. Lungmetrajul a fost filmat la Salonta, orașul natal al regizorului Marian Crișan.

Filmul avut premiera la cea de-a 42-a ediție a Festivalului Internațional de film de la Moscova (MIFF) care a avut loc între 1 și 8 octombrie 2020, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume.

Berliner aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale
Titlul filmului vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara anului 1963.

Filmul a câștigat premiul „Keen Eye” acordat de Russian Cinema Clubs Federation, la cea de-a 42-a ediție a Festivalului internațional de Film de la Moscova.