Redemption of a rogue/ Mântuirea unui păcătos (Irlanda, 2020)

Redemption of a rogue/ Mântuirea unui păcătos  (Irlanda, 2020)

Comedie neagră muzicală – premieră absolută în România
Regie & scenariu: Philip Doherty
Distribuție:  Aaron Monaghan, Aisling O'Mara,  Kieran Roche, Pat McCabe, Hugh B. O'Brien, Liz Fitzgibbon

Redemption of a rogue este o comedie neagră despre fiul risipitor care se întoarce în orașul său natal pentru a căuta mântuirea pentru păcatele sale.

La Festivalul de Film Galway 2020, filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun film irlandez de debut și premiul pentru cel mai bun film de ficțiune (Emma Foley- producător, Tamryn Reinecke – producător, Philip Doherty – regizor, Pale Rebel Productions – compania de producție).

Philip Doherty (regizor, scenarist) despre Redemption of a rogue: “Este o comedie neagră îmbibată de ploaie, alimentată de whisky, care râde de cele mai întunecate lucruri din lumea noastră, transformând marginile unei lumi sumbre în suprarealism... insuportabilul devine suportabil prin umor... Povestea este despre un fiu risipitor care se întoarce acasă pentru a muri, dar este forțat să înfrunte demonii trecutului său și să găsească un motiv pentru a trăi. În timp ce mintea lui Jimmy se dezvăluie în propriul său purgatoriu, el o întâlnește pe facinanta Masha și o se naște poveste de dragoste. Jimmy descoperă un adevăr mai înalt și fericirea care îl salvează în zgomotul noroiului și ploii irlandeze.
Există ceva frumos în poveștile în care cineva aflat în cel mai negru întuneric reușește să bâjbâie spre lumină... să găsească un nou mod de a trăi... mântuirea este vindecare…cred că toate filmele sunt despre personaje în căutarea vindecării, a regăsirii. Pentru a crea un personaj care și-a pierdut stăpânirea asupra vieții și are totul împotriva lui, inclusiv o boală în suflet, am vrut să-i dau acestui tip puțină speranță, o modalitate de vindecare, o modalitate de a găsi magia în viața de zi cu zi,o trecere de la un ticălos la un mântuit.. Poveștile de răscumpărare sunt cele mai trainice, de la mitologia biblică, la literatură, la filmele timpurii. Poveștile cu răscumpărare tind să aibă cele mai lungi și mai dificile călătorii pentru un personaj. Poveștile de izbăvire au o putere care ne dă tuturor speranță.

Referitor la tonul filmului: Este foarte mult o comedie neagră, care se cufundă în suprarealist... Este un film ancorat în cultura irlandeză, un portret al unui tânăr atras într-o serie de vise într-un orășel, fiind împins până la limită. Noi, irlandezii, suntem minunați să putem râde de lucruri de care nu ar trebui să râzi cu adevărat... să găsim umor în întuneric. Elementul suprarealist face parte din fiecare comunitate irlandeză... În Irlanda acceptăm că supranaturalul există, că este în jurul nostru, că „Oamenii Buni” sunt prezenți, jucându-ne feste... suntem implicați în ritualuri religioase de la o vârstă fragedă... și ne place să adăugăm culoare, vioiciune sare și piper la fiecare poveste... este în ADN-ul nostru să intensificăm și să extindem povestea până la limitele credibilității... aceasta este Irlanda pe care am vrut să o ilustrez.

Referitor la casting: Aaron Monaghan este cel mai bun actor pe care îl cunosc. Pentru primul meu film să am șansa de a lucra cu cel mai bun actor pe care îl cunosc este o binecuvântare… Aaron este din Cavan... înțelege lumea și personajele și a fost de acord cu ideea de la început. L-am văzut în nenumărate spectacole și l-am scris pe Jimmy cu el în minte tot timpul... Nu putea fi nimeni altcineva și sunt profund recunoscător că a putut să o facă. Lucrurile s-au așezat la locul lor atunci. A avea în echipă pe cineva de talentul lui Aaron a deschis calea pentru alți actori talentați să se intereseze de rolurile din film. Cred că a existat o oarecare încredere în proiect dacă Aaron juca rolul principal.... și, din fericire, oamenii au venit în proiect. Toată lumea a adus atât de multe în proiect și l-a făcut cu pasiune și generozitate.. Magia filmelor încă mai există în Irlanda și cu siguranță în Cavan, întrucât sute și sute s-au prezentat la ședințele de audiție... au fost zile obositoare, dar frumoase, în care am ajuns să cunoaștem oameni minunați.”

Mai jos, o scurta prezentare a filmului.

Jimmy, un nihilist, poartă o geantă de medic din piele neagră, care conține frânghia cu care plănuiește să se spânzure. Plin de vinovăție și rușine, se întoarce în orașul natal, în frumusețea rece și austeră din West Cavan.
De îndată ce Jimmy îl vizitează, tatăl său bolnav își dă ultima suflare. Tunetele bubuie și ploaia începe să toarnă. Dar există o condiție în testament... tatăl său nu poate fi înmormântat într-o zi în care plouă. Blocat în acest purgatoriu asemănător „Zilei marmotei”, zilele se transformă în săptămâni în timp ce Jimmy caută mântuirea. Prin iubire, el o găsește în cel mai sacrificial și ciudat mod posibil.